challenging assignments

on-the-job coaching

Creëer optimale kansen voor groei en ontwikkeling door leidinggevenden uitdagende opdrachten mee te geven en hen on-the-job te laten coachen

Speciaal voor midden-managers, adjunct- en (locatie)directeuren in het primair onderwijs

Als directeur in het (basis)onderwijs ben je integraal verantwoordelijk en daarmee verantwoordelijk voor álles: van welke koffie er in het apparaat zit tot de structuur van de leerlingzorg, van het contract van het kopieerapparaat tot de meerjarenbegroting, van personeelsbeleid tot communicatie intern en extern, en dat alles graag in samenhang met elkaar. Op een doorsnee werkdag van een basisschooldirecteur komen alle beleidsterreinen wel een keer voorbij, meestal achter elkaar en in hoog tempo. Het is belangrijk dat je de samenhang ziet tussen alles wat je doet, overzicht hebt over het grotere geheel met oog voor details en tegelijk urgentie kunt bepalen.

Maar ook midden-managers, adjunct- en (locatie)directeuren in het primair onderwijs moeten anno 2019 van heel wat markten thuis zijn en allerlei uitdagende ballen tegelijk in de lucht kunnen houden. Dat vraagt om persoonlijk meesterschap en doorzettingsvermogen. Een voorwaarde voor ontwikkeling als leidinggevende is een sterk reflectief vermogen, systemisch kunnen denken en het overzien van complexe situaties. Mensen meenemen in de koers, knopen durven doorhakken, aanmoedigen, bijsturen en tegelijkertijd het overzicht over het geheel bewaren. En dat het liefst allemaal tegelijk.

Vanuit een ruime eigen ervaring als directeur in het basisonderwijs begeleid en coach ik – Rachel Taggenbrock – (aankomend) leidinggevenden. Ik verzorg tijdelijk coaching on the job in situaties waarin dit om welke uiteenlopende reden dan ook gewenst is. Ik kom naast de (aankomend) adjunct- en locatiedirecteur staan op de werkvloer of neem e.e.a. tijdelijk uit handen, net wat er nodig is.

Bij een individueel begeleidingstraject ga ik als volgt te werk: in een intakegesprek verkennen we eerst samen wat de hulpvraag is of zou kunnen zijn, waarna we samen een maatwerk-plan van aanpak met doelen opstellen. Vertrouwelijkheid is vanzelfsprekend volledig gegarandeerd.